Aké sú výhody a nevýhody postupného odkupu bytu? A čo je to postupný odkup bytu? Tak postupný odkup bytu je nájom s možnosťou odkúpenia nehnuteľností. Je to skvelý spôsob alebo alternatíva pre ľudí, ktorí chcú bývať v nehnuteľnosti, no momentálne nemajú dostatočné finančné prostriedky na okamžitú kúpu. 

kalkulačka

Výhody postupného odkupu bytu 

Jednou z najväčších výhod postupného odkupu je, že záujemca o byt môže začať bývať v nehnuteľnosti hneď po uzavretí nájomnej zmluvy. Nemusí čakať na schválenie hypotéky alebo si vopred šetriť. Nájomca si tak môže byt užívať a získať pocit domova, kým postupne spláca časť z celkovej sumy. Pre mnohých ľudí, ktorí momentálne nemajú nárok na hypotéku, môže byť postupný odkup veľkou výhodou. Nájomca získa čas na zlepšenie svojej finančnej situácie, budovanie kreditnej histórie alebo splatenie dlhov. Keď sa jeho finančné možnosti zlepšia, môže na konci nájomného obdobia požiadať o hypotéku na zaplatenie zvyšnej kúpnej ceny. Nájomná zmluva s možnosťou odkúpenia často zahŕňa dohodnutú cenu nehnuteľnosti, ktorá zostáva fixná počas celého obdobia nájmu. Ak ceny nehnuteľností na trhu stúpnu, nájomca stále platí dohodnutú cenu. Ak sa nájomca po niekoľkých rokoch rozhodne, že nechce byt kúpiť (napríklad ak sa jeho finančné možnosti nezlepšia alebo zmení svoje plány), môže od zmluvy odstúpiť. Aj keď môže stratiť časť nájomného započítaného do kúpnej ceny, nie je viazaný k definitívnemu odkúpeniu nehnuteľnosti. 

bavanie

Nevýhody postupného odkupu bytu 

Pri zmluvách s možnosťou odkúpenia býva nájomné často vyššie ako pri štandardných nájomných zmluvách. Ak nájomca na konci nájomného obdobia nemôže alebo nechce byt odkúpiť, často stráca časť peňazí zaplatených v rámci nájomného. Ak sa nájomcovi počas nájomného obdobia podarí získať financie na okamžitú kúpu, nemá vždy možnosť okamžite odkúpiť nehnuteľnosť. Zmluvné podmienky môžu stanovovať, že nájomca musí platiť nájom po dohodnuté obdobie.